"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Да си смелим пълнозърнесто брашно вкъщи


Последно обновяване на информацията: 26.11.2012 г.


Обичате аромата на прясно изпечена питка със златиста коричка или меки кифлички със сиренце и кашкавал? А колко е приятно да зарадвате любимите в съботната сутрин с тавичка, виещо пара тутманиче. Цялата къща ще е на крак, след като усети този неустоим мирис.

Още по-вкусно и здравословно ще е, ако станете с няколко минути по-раничко и сам смелите зърното, за да сложите във вашата рецепта прясно смляно брашно. Вкусът е неповторим! Може да го смелите по-фино или по-едро в зависимост от вашите предпочиатания. Но добрата новина е, че ще имате гарантирано прясно смляно брашно, което не е прекарало месеци в чувалите в мелицата и след това в пликовете в магазина. Здравословните качества са запазени непокътнати, а вие сте разкрили здравословната сърцевина на зърното и сте оползотворили всички негови полезни характеристики. За да изпечете истински хранителна питка, ви е необходимо наистина хранително брашно.

Полезно пълнозърнесто брашно
При смилането на брашното, което купуваме от магазина са премахнатати някои части от зърното, които водят до неговото по-бързо разваляне. Натурално зърното съдържа ендосперм, трици и зародиш. Рафинираното брашно съдържа само ендосперм. Пълнозърнесто брашно се прави чрез смилане на цялото зърно и е натурален източник на:
• Протеини
• Фибри
• Желязо
• Витамин B
• Омега3 & 6, докато преработените брашна съдържат само минимални части от тези полезни характеристики.

При преработването на зърното се премахват едни от най-важните съставки – триците, пшеничния зародиш и маслото от пшеничен зародиш. Триците снабдяват с фибри, а зародишът и маслото с витамин Е – две от полезните вещества, които липсват на съвременното хранене. Но това не е най-лошото. Тези полезни съставки се премахват, а какво ли се добавя, за да получим това снежно бяло брашно, с което приготвяме храната на хората, които обичаме? В миналото избелването се е изършвало с хлор. Въпреки че новите химични вещества и процеси са одобрени, се добавят вещества, които не са естесвени за зърното, за сметка на отнемането на други, които са натурални и природата ги е създала и съчетала по възможно най-перфектния начин.


Колкото зърното е по-близо до натуралния си вид, толкова по-засилени са и здравословните предимства, едно от които е забавяне на храносмилането на скорбялата. По-бавният процес помага за предотвратяване на пикове на кръвната захар. С течение на времето, тя може да доведе до инсулинова резистентност.

Пълнозърнестите храни в диетата имат и други здравословни предимства:
• Намаляват LDL (лошия холестерол)
• Намаляват триглицеридите
• Спомагат за намаляване на хипертонията
• В помощ са при диабет
• Подпомагат намаляване на затлъстяването
• Отличен антиоксидант
• Намаляват риска от ракови заболявания.

Безспорно хлябът е неизменна част от българската трапеза, затова трябва да сложим на масата неговия най-здравословен вариант. А вече може да си направите питка от смес от зърна, каквито имате в кухнята и да правите смели експерименти.

Разгледайте и нашите предложения за зърна, а защо не ядки, семена или бобови, лен и кафе.

Вие контролирате изцяло зърното, което слагате, вида на сместа, която ще получите и колко едро ще е брашното. Да не забравяме и икономичността на този метод.

Нашият избор
Мелничката за зърно, която предлагаме и в нашия он-лайн магазин е с доста конкуретна цена. Тя е предназначена за мелене на различни видове зърнени култури – лимец, спелта, ръж, пшеница, ориз, елда, камут и други. С такава мелница в домашни условия ще смелите прясно брашно необходимо за 1 хляб само за 2-3 минути!

Вече може да имате ежедневно прясно смляно натурално пълнозърнесто брашно със запазени високи хранителни характеристики и полезни вещества, без подобрители, без набухватели, без консерванти, за да може да приготвите най-прясната и вкусна питка на света.


Пълнозърнестите храни са само една част от цялостния здравословен начин на живот и дори консумирането на пълнозърнести храни да не е универсален отговор на вашите здравословни проблеми, то със сигурност е основен елемент от вашето желание и усилия да поддържате добро здраве.

Ние се спряхме на изгодна домашна мелничка за зърно, която ще ви бъде от полза в кулинарните експерименти. В резултат имате гарантирано пълнозърнесто брашно от каквото зърно пожелаете. Една дългосрочна инвестиция, която си струва, защото касае здравето на вашето семейство, а в случай, че четете нашата статия, значи сте добре запознат с това, кое е най-добро за вас и хората, които обичате и се стараете по всички начини да го постигнете. Може да разгледате и нашата секция кухня и рецепти, за да видите какви апетитни кулинарни рецепти за тестени пълнозърнести продукти сме ви подготвили.

Използвана литература:
Healthy kitchen plus

Вижте също:

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Новини /

От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”. В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора...

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...