"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Как да се предпазим, диагностицираме и излекуваме Хепатит С


Последно обновяване на информацията: 27.04.2012 г.


Натовареното ежедневие и нездравословният начин на живот ни заливат с нови и нови заболявания, от които страдаме ние и хората, които обичаме. Ние не спираме да прокламираме колко е важно да се грижим превантивно за нашето здраве, като по този начин спестяваме много средства и отрицателни емоции. Всеки здравомислещ, интелигентен човек предпочита да се погрижи профилактично за здравето, за да не се налага последващото консумиране на силни медикаменти, третиращи симптомите и увреждащи общото ни здравословно състояние. Ние се обръщаме към нашата интелигентна ангажирана аудитория, която ще ни чуе. Този път се спираме на заболяването, наречено Хепатит С.

Това е още едно от заболяванията на нашето съвремие. Лошото при него е, че можем да го носим дълго време, преди да установим симптомите и да започнем лечение. Липсата на симптоми дава възможност на болестта необезпокоявано да вреди на черния ни дроб. Ние сме облагодетелствани, защото в днешно време имаме възможност да четем, да се информираме и да вземем интелигентни предпазни мерки. Редовните профилактични тестове са задължителна част от желанието да бъдем здрави.

Повече за хепатит С
Хепатит С е чернодробно заболяване. „Хепатит” означава възпаление на черния дроб. „Възпаление” в същността си представлява болезнено, зачервено подуване в резултат на нараняване или инфектиране на тъканите. Възпаленията може да са причина за неправилното функциониране на органите. Хепатит С се предизвиква от хепатит С вирус. Вирусите и микробите предизвикват болести, които хората може да предават един на друг.

Черният дроб е важен орган, без който не може да живеем и който изпълнява редица жизненоважни функции: премахва вредните химикали от кръвта, бори се с инфекциите, подпомага смилането на храната, съхранява хранителни вещества и витамини, съхранява енергия.

Рискови групи
Всеки може да се зарази с този вид хепатит, но определени групи са по-податливи и това са: деца, родени от майка, заразена с този вид хепатит, хора с повече от един партньор през последните 6 месеца или с история на заболявания, предавани по сексуален път, хора с преливане на кръв и трансплантация на органи преди юли 1992 година, хора с хемофилия, получавали кръвни продукти преди 1987 година, хора, използващи незаконни инжекционни наркотици.

Самото заразяване се осъществява при контакт с кръвта на заразения. Може да се заразите при: раждането, ако майка ви е болна, при сексуален контакт със заразен, при правене на татуировка или пиърсинг с нестерилизирани инструменти, използвани при заразен, използване на спринцовка, ползвана от заразен, използване на инфектирана самобръсначка или четка за зъби. Но за сметка на това, вие не може да се заразите от ръкостискане със заразен, от прегръдка или седене до болен.

Какви са симптомите?
Повечето хора нямат симптоми, докато вирусът не причини повреди на черния дроб, на които може да отнеме 10 или повече години, за да се проявят. При други се наблюдават един или няколко от следните симптоми: жълти очи и кожа (жълтеница), по-дълго от обикновеното време за спиране на кръвта, подут стомах или глезени, лесно посиняване, умора, разстроен стомах, температура, липса на апетит, диария, светли изпражнения, тъмно жълта урина.

Хепатитът се превръща в хроничен, когато тялото не може да се отърве от хепатит С вируса. Въпреки че някои хора прочистват тялото си от този вирус за няколко месеца, повечето хепатит С инфекции стават хронични. Без лечение, хроничният хепатит С може да доведе до цироза и рак на черния дроб. При цирозата се наблюдават следните симптоми: жълти очи и кожа (жълтеница), по-дълго от обикновеното време за спиране на кръвта, подут стомах или глезени, умора, отпадналост, повръщане, липса на апетит, загуба на тегло, паякообразни кръвоносни съдове върху кожата.

Как да намалите рисковете?
Не споделяйте използвани спринцовки, носете ръкавици при докосване на чужда кръв, използвайте кондом, не използвайте чужди четки за зъби, бръсначи, подсигурете се, че татуировките и пиърсингът, който ви правят е със стерилни игли, не давайте кръв и други кръвни продукти, ако имате хепатит.

Как се диагностицира хепатит С?
Диагностицирането става чрез кръвни тестове, които може да установят дали хепатитът е хроничен и дали не става въпрос за някои от другите видове хепатит. Ако има съмнения за хроничен хепатит се прави биопсия на черния дроб. Хепатит С не се лекува в случай, че не е хроничен. Когато е хроничен се приемат медикаменти, които спират вируса, за да не разрушава черния дроб. Ранното диагностициране увеличава шансовете за предпазване на черния дроб.

Хепатит и хранителен режим
При наличие на хепатит или в случай, че сте решили да водите по-здравословен начин на живот, се налага да спазвате някои правила. Избягвате токсини като пестицидите, е-тата, рефинирана сол, захар, маргарин, хидрогенирани мазнини, хлорирана вода, антибиотици, аспартам, рафинирани мазнини, пържени храни, газирани напитки и пийте много вода, като избягвате кофеиновите и алкохолни напитки, които действат като диуретик и ви дехидратират.

Експертите съветват да наблегнете на здравословен хранителен режим, включващ зърнени храни, плодове, зеленчуци, достатъчно протеини и течности. Налага се избягване на алкохол и храните, които го съдържат. Алкохолът е токсичен дори за здравите дробове, а какво остава за засегнатите. Други вредни храни са мазните храни. Става въпрос за храните, които включват наситени мазнини като вътрешни органи, пилешка кожа и преработени меса. Пълномаслените млечни продукти, мас, масло също трябва да се ограничат до минимум. По отношение на захарните продукти избягвайте газираните напитки, десертите и други храни, богати на захар. Солените храни също трябва да се избягват. Много от консервираните, замразени и преработени храни съдържат големи количества натрий. Разчитайте на пресните храни.

Ефективната и пълноценно извършена детоксикация на тялото е от съществено значение за превенцията на всяко заболяване, включително и на хепатит С.

От 01.04 започва безплатна инициатива на лаборатории Кандиларов за тестване за хепатит С. Кампанията ще продължи до края на юни и през целия период вие ще имате възможност да се тествате в медицински център „Здравословен живот”, клон на лабораторията. В нашия медицински център специалистите по хранене и диететика ще ви изготвят цялостен хранителен план, включващ чисти здравословни Био храни и хранителни добавки и съобразен с резултатите от вашите изследвания за евентуални други оплаквания и заболявания, за да може изготвената хранителна програма да е възможно най-ефективна и ползотворна. Ще получите ценни съвети за вашето хранително меню за пълноценна профилактика и предпазване и начините за детоксикация при чернодробните заболявания.

Използвана литература:
Digstive
Cure zone
Livestrong

Снимка:
Genetic awareness

Вижте също:

Направете си тест за хранителна непоносимост!

Новини /

От 01.07.2011г. „Здравословен живот” е официален представител за крайни клиенти на теста за хранителна непоносимост “Food Detective”. В последно време станаха доста популярни тестовете, които показват към кои храни имаме поносимост. Може би най-популярният от тях е „Вега-тест”, тъй като е безкръвен и по-лесен за приложение. За съжаление обаче той не може да даде надеждни резултати. Кръвните тестове обикновено са в пъти по-скъпи и повечето хора...

Започнете деня с детокс коктейл

Новини /

Смесете следните продукти: • 1 супена лъжица ябълков оцет (той трябва да бъде суров, нефилтриран, с „майката”) • Сок от 1 лимон • 1/8 чаена лъжица лют червен пипер • 1-2 супени лъжици Мед • Вода – около ½ ч. чаша вода. Предимства на всяка от съставките в Detox напитката Ябълковият оцет има много минерали, витамини и ензими. Той трябва да бъде суров, нефилтриран и с „майката”. Погледнете на дъното на бутилката, трябва да видите тъмно,...

Здравословни рецепти с мед

Новини /

Мили приятели, стартира нашата нова игра „Вкусни и здравословни рецепти с мед“, в която главни действащи лица сте Вие – нашите приятели, които търсят здравословните навици в ежедневието си. Включете в действие въображението си и сътворете апетитни рецепти, които включват като съставка мед, опишете ги подробно и направете красиви снимки, след което изпратете всичко това на нашия мейл. Очакваме вашите здравословни, сурови и вкусни идеи до 20.12, когато...