"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Алкализиране на организма със сода за хляб

Автор: Здравословен
Последно обновяване на информацията: 10.09.2017 г.


Натриев бикарбонат (известен като сода за хляб) е естествен минерал, който може да осигури доста чудотворни ползи за здравето. Най-добре позната като средство за подквасване на хляб и други тестени изделия, содата има и редица други лечебни и превантивни полезни качества – тя е изключително мощно средство за намаляване или балансиране на киселините в организма, които на свой ред са източник на много болести. Натриевият бикарбонат е естествен антиацид и евтин, но ефективен начин на балансиране на нивото на рН в тялото.

Всички добре знаем колко е важно да поддържаме оптимален киселинно-алкален баланс в организма. Киселото рН причинява претоварване на далака, черния дроб, сърцето и бъбреците. За да се буферира тази киселинност, тялото трябва да „ограби“ съществуващи минерали от костите и тъканите, като калций, магнезий, натрий и калий. Това може да доведе до хронични състояния като остеопороза, загуба на мускулна маса, камъни в бъбреците и много други заболявания.

Всеки от нас има залежи от алкални минерали в тялото, основно натрий и калций. Когато консумираме повече, отколкото са необходими в момента, от тези минерали, те се съхраняват главно като натриев и калциев бикарбонат, и са на разположение, когато е необходимо. Повечето от тези резерви се съхраняват в кръвната плазма. Консумирането на сода за хляб спестява използването на храносмилателните бикарбонати и на бикарбонатите, съхранявани в кръвната плазма. Кръвната рН варира в зависимост от това, което ядете, от вашето здраве, нивото на двигателна активност и стрес, както и много други фактори. Резервите от натриев бикарбонат се използват за поддържане на киселинно-алкалния баланс. Ако те се изчерпят, следва използването на калциевия бикарбонат и на другите алкални минерални резерви.

Калциевият карбонат е хранителната добавка, важна за поддържането на здрави кости и зъби. Тя може да се използва като антиацид за облекчаване на стомашни киселини или лошо храносмилане чрез директно неутрализиране на стомашната киселина. Повечето от калция в човешкото тяло се складира в костите и зъбите. Въпреки че много хора мислят, на костите и зъбите, са постоянни, неизменни структури, всъщност те са в постоянно се "движение". От съществено значение е да се поддържа определено равновесно ниво на калций в кръвта. Ако нивото на калциев карбонат в кръвта е твърде ниско, тялото ще използва калция от костите и зъбите, за да се повиши неговото ниво. Ако кръвните нива са високи, тялото използва допълнителното количеството калциев карбонат за възстановяването на костите и зъбите.

Диетите, богати на животински продукти (месо и млечни), както и на преработени храни, кафе, алкхол, захар и зърнени храни водят до небалансирано кисело рН. Киселинността се натрупва в резултат на прием на храна, която съдържа по-малко биоенергията. Биоенегията поддържа алкалността на тялото в оптимални съотношения. Вместо това човек трябва да консумира повече алкализиращи храни като плодове и зеленчуци (особено тъмнолистните), за да се противопостави на тази киселинност и да се предпази от болести. Содата за хляб може да неутрализира киселината и да помогне на тялото да поддържа рН баланс в урината и кръвта, като насърчи здравословната биохимия.

Содата също е много полезна за облекчаване на стомашни киселини, като ги неутрализира много по-ефективно и безопасно от лекарствените средства - антиациди, които само временно лекуват симптомите. Содата може да се използва и при други, свързани с киселинността заболявания като подагра и киселинен рефлукс, както и бъбречни заболявания и диабет. Ефективно участва в лечението на настинки и грип, като в този случай се използва способността й да успокои лигавицата и да разтваря гъстия мукус, като същевременно стимулира имунната система чрез добрия киселинно-алкален баланс.

Содата е чудесен неутрализиращ агент за кисели ястия. Това е така, защото тя може лесно да се разтваря във вода. След като достигне червата, усвояването на хранителните вещества е бързо и лесно, метаболизмът е стимулиран. Сместа от сода за хляб и вода предлага незабавна помощ при увеличено количество на газове и подуване на корема. Алкалното съдържанието на содата разтваря кристали на пикочната киселина, причиняващи силна болка при подагра и намалява възпалението при артрит.

Как да си направим алкална вода в домашни условия
Може да определите нивото на рН на водата с помощта на лакмус. Натуралното състояние на водата е 7 по скалата, но идеалното ниво на рН за чиста питейна вода е 8 или 9, което се постига чрез нейното алкализиране.

Добавете 1/8 супена лъжица (600 мг) сода за хляб в 0.250 литра вода. Сода бикарбонат има висока алкално съдържание и когато се смесва с водата, тя увеличава алкалните свойства на водата. Разклатете добре. Ако сте на диета с ниско съдържание на натрий, не добавяйте сода, защото тя е с високо съдържание на натрий.

Разтворете 1/2 чаена лъжичка в 1/2 чаша вода, приемайте на всеки 2 часа. Най-доброто време да се консумира содата е между храненията. Не приемайте повече от 6 чаши за 24 часа, или 3 чаши, ако сте на възраст над 60 години. Не давайте на деца под 5 години. Не продължавайте процедурата повече от 2 седмици. Содата може да намали нивото на витамини и минерали в тялото си (особено витамини от група В, фолиева киселина и хром). Консумирайте на празен стомах, т.е. един час преди или три часа след хранене.

Друг вариант е смесването на 1/4 чаена лъжичка сода за хляб с чаша вода, която се консумира на празен стомах веднъж дневно, за предпочитане сутрин. Това може да се наложи да се направи в рамките на няколко дни, преди да се постигне баланс на рН.

Трети вариант за прием е чрез смесване 1/2 изцеден лимон и 1/2 чаена лъжичка сода за хляб в 350 мл хладка вода. Нека това е първото нещо, което изпиете сутрин, докато се подготвя за деня. 20-30 минути по-късно хапнете нещо.

Може да използвате и друг вид лимонова вода. Тъй като лимоните са анионни, при консумацията на тази вода организмът реагира с тези анионните свойства и прави водата алкална. За кана филтрирана вода добавете разрязан на осем части лимон. Не стискайте лимона, а просто го поставете във водата. Покрийте водата и я оставете да престои една нощ в продължение на 8 до 12 часа при стайна температура. Можете да добавите една супена лъжица розова хималайска сол за допълнително минерализиране на алкалната вода.

Използвайте водни йонизатори, които разделят водата на алкална вода (около 70%) и кисела вода. Не изхвърляйте киселата вода, тъй като тя може да участва в унищожаването на бактериите (може да използвате за измиване на вашето тяло).

Нищо не прочиства системата по-добре от консумацията на големи количества вода - пречистена, филтрирана, дестилирана. Пиенето на вода през целия ден може да помогне за намаляване на киселинността и увеличаване на естественото ниво на алкалност на организма Ви. Опитайте се да се пиете по два-три литра (или повече) на ден. Пийте по една чаша вода половин час преди всяко хранене и друга чаша два часа и половина след всяко хранене. Пийте вода преди лягане и след събуждане.

Двигателната активност помага за поддържане и възстановяване на рН баланс на тъканите, на кръвта и клетъчните флуиди. Най-добрата форма на упражнения за поддържане на киселинно-алкалното равновесие на организма е аеробното упражнение. Движете се, карайте колело, плувайте, танцувайте.

Други ползи
Натриев бикарбонат (сода за хляб) също може да се използва локално като антисептик за лечение на акне, за почистване на лицето, като ексфолиант (когато се комбинира с мед и етерични масла) и избелване на зъбите. Тя също е чудесен дезодорант, шампоан за коса и част от минерализиращата ви вана. Използването й като вода за уста ще засили зъбния емайл, ще противодейства на натрупването на бактерии в устата. Ако редовно четкате или изплаквате устата със сода за хляб, това ще ви предпази от пародонтит (пародонтоза), плака и зъбен кариес. Содата за хляб може да абсорбира миризми в хладилника, да се добави към ваната като начин за намаляване на стреса, да послужи за неутрализиране на хлора във водата.

Не забравяйте, че е важно да се избере сода за хляб, БЕЗ алуминий, за да се възползвате в максимална степен от описаните по-горе полезни за здравето характеристики.

Предлаганият материал е с информационна цел. Консултирайте се с Вашия лекар дали да приложите написаното във Вашия случай.

Препоръчани продукти:

Сода бикарбонат Без глутен Doves Farm 200 гр.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...