"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Вълшебни чиа семена

Автор: Здравословен
Последно обновяване на информацията: 08.06.2017 г.


Днес ще ви разкажем за магическата суперхарана Чиа – дребни черни и бели семена, символа на живота, дълголетието и здравето, представител на семейство Салвия Испаника (Salvia Hispanica), традиционни за инките, маите и ацтеките, както и други племена от югозападна Америка. Първите сведения за тях датират от 2600 година. В превод от езика на маите „чиа“ означава „сила“. Наричат я и “Индийска бягаща храна”, заради силата и енергията, с която зарежда тяхната консумация. Ацтеките принасяли чиа в жертва на боговете си, като много добър дар. В древността вестоносците винаги носели малка торбичка със семена със себе си. И още нещо любопитно. Приятният вкус на чиата е сравняван с мини яйца на динозаври.

Здравословни съставки
Знаете ли, че семената от чиа съдържат:
- 2,5 пъти повече протеини от фасула;
- 3 пъти повече антиоксиданти от боровинките;
- 3 пъти повече желязо от спанака;
- 6 пъти повече калций от млякото, необходим за нашите костите, косата и ноктите;
- 7 пъти повече витамин С от портокалите;
- 8 пъти повече омега-3 от сьомгата;
- 10 пъти повече фибри, отколкото ориза;
- 15 пъти повече магнезий от броколите.

Лесна за усвояване, лека храна, заредена с витамини и минерали, отличен източник на фибри, протеини (градивен материал за клетките, необходим за нормалното функциониране на мускулите) и на антиоксиданти, както и най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини. Чиата съдържа и витамините В2, B3, B1, E, минералите манган, магнезий, калций, фосфор, желязо, калий, цинк, бор (спомага за придвижването на калция към костите) и др. Високите нива на антиоксиданти допринасят за дълготрайността и лесното съхранение на семената.

Полезни качества
Семената са безглутенови, което също ги прави подходящи за хора с цьолиакия или глутен непоносимост. Освен че тяхната консумация зарежда с енергия и сила, чиа семената са полезни за:
• Намаляване на болки в ставите;
• Помощ за отслабването (намалява апетита и и засища по-лесно, за сметка на калориите и мазнините);
• Защита от сериозни заболявания като сърдечно-съдови болести;
• Намалява съсирваемостта на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;
• Увеличаване устойчивостта на организма;
• Извеждане от организма на излишния холестерол;
• Нормализиране на нивата на кръвната захар (Продуктът е с нисък гликемичен индекс, разрешен за употреба при захарен диабет. Чиата влияе върху усвояването на консумираните захари в организма, като забавя превръщането на въглехидратите в захар);
• Подобряване работата на стомашно-чревния тракт;
• За бързото регенериране и изграждане на нови клетки в тъканите;
• Регулиране на отделителната система;
• Удължават хидратирането и запазват електролитите, особено по време на натоварване на организма.
Включването в менюта на бременните на чиа семена води до раждане на деца с по-здрава и силна психика.

Консумацията на Чиа семена може да увеличи кръвните нива на дълговерижна омега-3 с 30%. Чиа семената са източник на алфа-линоленова киселина (ALA), тип "къса верига" омега-3 мастни киселини, докато рибата е източник на мастните киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Според изследванията потреблението на EPA и DHA благоприятстват здравето на сърцето, подобряват мозъчната функция и други възможни ползи за здравето, като например помощ при депресия или ревматоиден артрит. Консумацията на Чиа семена като източник на алфа-линоленова киселина (ALA) води до здравословни ползи, свързана със здравето сърцето и черния дроб, което не случайно превръща чиата в суперхрана и я нарежда в Топ 10 семена.

В кухнята
Неутралният вкус на чиата позволява да се използва в разнообразие от рецепти - сладки, солени, пикантни, кисели. Освен че запазват аромата на ястията, семената повишават хранителната им стойност. Подобно на лена, семената чиа попиват влага 9-12 пъти по-голяма от теглото им, за кратко време (около 10 минути). Набъбвайки семената засищат по-лесно, заменяйки калориите и мазнините с висококачествени хранителни стойности.
Дневната доза за възрастен човек е около 1-2 супени лъжици сухи семена. Смело ги добавяйте към салати, сладкиши, топли ястия, десерти и коктейли. От чиа можете да направите хранително и полезно брашно за хляб и палачинки; каша с мляко; вкусни напитки.

Вижте нашите продукти и рецепти с участие на чиа и очакваме да споделите вашите любими кулинарни експерименти с чиа семена.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...