"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Ензимите – вдъхновение за тялото

Автор: Златната ябълка
Последно обновяване на информацията: 26.02.2017 г.


Задавали ли сте си някога въпроса кои са причините за отличното здраве на ескимосите? Факт е, че поколения гренландски ескимоси не страдат от редица познати на съвременното ни общество болести като високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, рак, камъни в бъбреците и т.н., преди да започнат да се хранят с термично обработена храна. Наименованието им произлиза от думата „ескимасен“, с която индианците назовавали северните си съседи и означава „хора, които ядат сурово месо“. Поколения гренландски ескимоси се хранят изключително със сурово месо и риба.

Здравословното им състояние се влошава едва след като променят хранителните си навици – при тях се появяват редица болести, а продължителността им на живот рязко намалява.

Причините за повечето заболявания се коренят в храната, която приемаме и в лошото храносмилане. Допълнително топлинната обработка на продуктите унищожава съдържащите се в тях ензими. Производството на ензими от организма намалява с възрастта, в резултат на травми, стрес и т.н.

Във всеки един момент в тялото ни работят милиони ензими, които поддържат жизнените ни функции, обновяват и предпазват организма ни от инфекции. По същество те са протеини, които имат функцията да катализират химичните реакции в човешкото тяло, като понякога ги ускоряват над 1000 пъти. Ензимите увеличават с 1300% броя на естествените клетки убийци и със 700% броя на макрофагите, стимулират отделянето на възрастни стволови клетки. Те улесняват протичането на биохимичните реакции в организма, участват в обмяната на веществата и помагат за детоксикацията на тялото.
Съществуват хиляди ензими и всеки един от тях има строго определена функция, свързана със смилането и усвояването на храната, доставянето на енергия, възстановяването на клетките, тъканите и органите. Неправилната работа дори на един от около 2000-3000 ензима в тялото може да причини заболяване.

Ензимите се разделят на две основни групи и те са метаболитни и храносмилателни. Метаболитните ензими ни даряват с енергия, ускоряват протичането на химичните реакции, свързани със способността на организма да се изчиства от токсини. Те присъстват във всяка жива клетка и благодарение на тях можем да дишаме, да виждаме и чуваме, да мислим…

Храносмилателни ензими работят за усвояването на различните вещества, които приемаме с храната, за пълноценното й усвояване. Най-важните храносмилателни ензими са:
• Амилаза, която разгражда скорбялата;
• Липаза, която помага на тялото да разгражда мазнините;
• Протеаза, която има способността да хидролизира протеини в киселинна среда;
• Алфа-галактозидаза, която спомага за разграждането на сложни въглехидрати;
• Лактаза, която спомага за разграждането на лактозата в млякото;
• Целулаза, която разгражда целулозата;
• Бромелаин, който подпомага цялостното храносмилане и усвояване на хранителните вещества;
• Подтиска възпаленията, намалява отоците и действа изчистващо.

Особеното при ензимите е, че някои от тях се произвеждат от организма, а други той набавя единствено от определени сурови храни и това са пресните плодове и зеленчуци, накиснатите и покълналите ядки и семена, ферментиралите храни, пчелния мед, суровото мляко и т.н.

Капацитетът на човешкото тяло за производството на ензими е ограничен и той се определя според нуждите му. При храненето ни с топлинно обработена храна, мазнини, млечни продукти, скорбяла организмът започва да произвежда прекалено много храносмилателни ензими. Това означава, че тялото ни ще има ограничен капацитет за производството на метаболитни ензими, което ще влоши здравето ни и ще намали жизнеспособността ни. Затова допълнителният прием на храносмилателни ензими към ежедневната ни храна е много важен.

ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА създаде продукта ЕNZSPIRU, синергична формула от 13 храносмилателни ензима от растителен произход и минералите и витамините на най-качествената спирулина в света. ЕNZSPIRU е мощен КОЕНЗИМЕН продукт, който съдържа много важни ензими, необходими за цялостното усвояване и разграждане на храната. Тринайсетте ензима Amilase, Protease, Invertase, Lipase, Protease 6.0, Glucoamylase, Lactase, Bromelain, Phytase, Papain, Hemicellulase, Cellulase и Alphagalactosidase дават възможност на организма да усвои иначе недостъпните полезни вещества в плодовете и зеленчуците, варивата, месото, млякото.

EnzSpiru е уникален с това, че дава на организма ви освен мощна формула от 13 храносмилателни ензима и над 6000 вида метаболитни, съдържащи се в спирулината, както и SOD (супероксид дисмутаза) – уникален антиоксидантен ензим. Спирулината в EnzSpiru ще дари организма с всички витамини, минерали, аминокиселини, наситени мастни киселини и множество пигменти. Спирулина дава енергия на организма, балансира имунната система, действа добре при ставни проблеми, стимулира стволови клетки.

EnzSpiru е ненадмината по сила формула, която ще ви направи истински здрави, с усещане за сила и лекота. ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА препоръчва приема на повече плодове, свежи салати и сокове. За оптимален ефект комбинирайте с продукта GoldenStemPower за усилване на процеса на стимулиране и придвижване на възрастни стволови клетки, за хармонизиране на имунната система, както и за подобряване функциите на ентеричния мозък. В комбинация с AstaVista подобрява зрението и настроението.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...