"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Здравословна хималайска сол за козметични цели


Последно обновяване на информацията: 09.07.2017 г.


Планинската верига Хималаите се простира в Азия, минава през Китай, Непал, Мианмар, Пакистан, Бутан, Афганистан и Индия. Повечето хора свързват Хималаите с връх Еверест, най-високия връх на планетата, но има и още нещо характерно – хималайската сол, която се черпи от недрата й. Преди няколко стотици милиони години изкристализиралите находища с морска сол, били покрити от лава. Сред чистата природа, заобиколена от сняг и лед през цялата година и защитена от лавата, тази сол е успяла да се запази и се смята за най-чистата в света.

На какво се дължи нейният цвят?
Нюансите на розово, червено и бяло са показател за наличие на различни минерални и богато съдържание на желязо. Минералите в нейния състав работят в синергичност.
• Естествените соли са богати на йод, така че не е необходимо да бъде изкуствено добавян;
• По-ниско съдържание на натрий;
• Съвкупност от над 80 минерали и елементи - 85.62% натриев хлорид и 14.38% други минерали, включително: сулфат, магнезий, калций, калий, бикарбонат, бромид, борат, стронций и флуорид.

Поради наличието на тези минерали хималайската сол:
• Създава електролитен баланс;
• Повишава хидратацията;
• Регулира съдържанието на вода както вътре, така и извън клетките;
• Балансира рН (алкалност / киселинност);
• Предпазва от мускулни спазми;
• Подпомага метаболизма;
• Укрепва костите;
• Намалява кръвно налягане;
• Помага на червата да абсорбират хранителните вещества;
• Подобрява на кръвообращението;
• Спомага за елиминиране на токсините;
• Повишава либидото;
• Намалява признаците на стареене;
• Детоксикира организма от тежки метали.

Освен големия брой кулинарни приложения, днес ние решихме да обърнем специално внимание на нейните полезни характеристики за красива и здрава кожа. Хималайската сол е естествено антимикробно средство, за това може да я включите във вашия скраб, крем или релаксираща вана.

Козметични приложения
Хималайските соли са известно средство за прочистване и детоксикация на кожата, като я правят по-гладка, по-мека и по-чиста от всякога. Когато добавяте чиста, необработена хималайски сол във ваната, вие се потапяте в древните води на Хималаите, без дори да излизате от дома си. Многобройните минерали и хранителни вещества, открити в хималайски соли, се освобождават в топлата вода и носят наслада на сетивата ви. Хималайските соли могат да се използват за успокояване на ухапвания от насекоми, при лечение на заболявания, които засягат ставите, като артрит. Ако страдате от предменструален симптоми, хубавата топла вана с хималайски соли ще успокои спазмите и ще облекчи подуването на корема. Ако имате затруднения със заспиването, тази вана може да намали стреса и да насърчи по-спокоен сън през нощта.

Хималайските соли са екзотично, натурално и здравословно допълнение към вашата баня. Пригответе си детокс вана с хималайска сол, като се възползвате от богатството на над 80 подхранващи кожата минерали, които стимулират кръвообращението и успокояват болки в мускулите. Насладете се на нейната лечебна и терапевтична грижа за ума и тялото, като добавите капка от любимите си етерични масла.

Удължете времето за вана около 30 минути, като добавяте топла вода, когато водата захладнее. Не се изплаквайте след това под душа. Вземете вана освен за по-добър сън преди лягане, но и сутрин за по-мека и по-гладка кожа. Ще се почувствате прилив на енергия за целия ден.

1. Ако страдате от дразнещи или болезнени състояния на кожата като екзема, акне или псориазис, хималайската розова сол може да донесе голямо облекчение със своите антисептични свойства и да подпомогне лечебния процес. При тежки състояния правете баня всеки ден с 2 - 3 чаши розова сол. Тази вана ще въздейства благотворно върху открити рани, одрасквания и др.

2. При суха и нуждаеща се от хидратация кожа на лицето. Добавете 2 с.л. хималайска сол към леген с топла вода, разбъркайте до пълното разтваряне и измийте лицето си няколко пъти. Повторете сутрин и вечер в продължение на една седмица и ще забележите, че вашата кожа е по-мека и нежна. Можете също така да се потопите мека кърпа в легена, да изстискате и след това да поставите върху лицето. Добре е за дишането и при запушени синуси.

3. Пригответе си собствен ексфолиращ крем, само с естествени съставки. Намачкайте един банан с 1/2 чаена лъжичка хималайска солна фини кристали. Масажирайте нежно върху лицето, като се внимава да не отиде твърде близо до очите. Ако не обичате миризмата на банан, опитайте ягоди, богатите на антиоксиданти боровинки или домашен крем, с трайност няколко седмици, които може да приготвите, като смесите една чаша кокосово масло с 2 ч.л. фини розови кристали. Разбърква се добре и се съхранява в херметически затворен съд.

Хималайската сол също се нарича "Кралска сол", тъй като преди стотици години се е ползвала само от кралските особи. Днес всеки от вас има възможност да се възползва от нейните положителни характеристики и освен в кулинарно отношение, да се поглези с нейното подхранващо и терапевтично благотворно козметично влияние.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...