"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Полезна куркума

Автор: Organic life tree
Последно обновяване на информацията: 27.03.2017 г.


Красиво цвете, билка, подправка, природно багрило – това е куркумата /curcuma longa, turmeric/ - един от безценните дарове на Индия към човечеството. Древните летописи са съхранили знанието за чудодейните й свойства и рецепти за младост и дълголетие.

За кулинарите това е подправката, без която индийското къри ще загуби автентичния си вкус.

За жените красивият и здрав тен, блестящите коса и кожа ще бъдат недостижими без жълтата пудра от стритите на прах коренчета на растението. Чаят от курукума топи излишните килограми. Втрита в косата, куркумата изчиства неприятния пърхот. Подмладява и подхранва кожата отвътре.

За хората, занимаващи се с Аюрведа, Йога и Ведическа астрология мнението на д-р Дейвид Фроли от Американския Институт за ведически изследвания е неопровержимо доказателство за качествата на курукумата. Ето какво казва той: „Ако трябва да избера едно единствено растение, то това без колебания ще бъде куркумата.”. Тази билка се характеризира с пет вкуса; балансира трите доши /енергии/ - пита, вата и кафа и храни седемте основни тъкани на организма.

Зъболекарите препоръчват гаргари със стрит на прах корен от курукума за здрави зъби и почистване на устната кухина от микроорганизми и бактерии.

За медицинските специалисти куркумата e лечебно растение на 21-век, защото:
• Дълбоко въздейства и регенерира черния дроб, изчиства кръвта и лимфата и повлиява оздравяващо дори цироза на черния дроб.
• Оказва благоприятен ефект при артрит и заболявания на ставите и сухожилията.
• Проучванията на американския континент /научни институти в Торонто и Тексас /сочат, че куркумата е препоръчителна за хора, страдащи от диабет.
• Има благотворен ефект след лъчетерапия и силно повлиява процесите на спиране растежа на ракови клетки.
• Куркумата има ясно изразено антимикотично, антивирусно, противовъзпалително действие и е естествен имуномодулатор.
• Подпомага процесите на изчистване на синуси, бял дроб и доброто функциониране на храносмилателния тракт.
• Успешно действа при метаболитни нарушения и подпомага топенето на мазнини в организма, като така съдейства за постигане на оптимално тегло.
• Полифенолът „куркумин”, извлечен от корените на растението е мощен „чистач” на плаките от стените на кръвоносните съдове и антиоксидант и тези негови свойства превръщат куркумата в полезен продукт при атеросклероза. Към момента продължават научните изследвания за действието и ползите на билката при болест на Алцхаймер.

Противопоказания: Не се препоръчва приемът на куркума от хора, страдащи от заболявания на жлъчката, непроходимост на жлъчните пътища или приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Не се препоръчва употребата от деца до 6 години /освен като подправка в ястия/, бременни жени или кърмещи майки освен с изричното знание и съгласие на лекар.

Съвет: Винаги добавяйте към куркумата щипка черен пипер или джинджифил, които ще гарантират по-доброто й усвояване от организма.

Рецепти с куркума
Чай: ½ ч.л. куркума се залива с чаша кипяща вода. Прибавете джинджифил или ч.пипер и подсладете със стар мед. Приета по този начин, куркумата действа отвътре, прониквайки в тъканите.
Този чай е подходящ и за гаргари и промивки на устната кухина.
Маска за коса: Смесете 1 ч.л. куркума с подходящо за вашата коса олио - зехтин, сусамово или кокосово олио и втрийте в корените на косата. Изплакнете след 15 мин. Подхранва и съдейства за премахване на пърхота.
Подправка: Подходяща за ястия от ориз и различни варива.

Когато искате да се възползвате от лековитите свойства на куркумата, вземете растението като хранителна добавка, където съдържанието на куркумина е многократно увеличено. Препоръчителният прием е 2 пъти дневно по 500 мг. по време на хранене.

Източник:
Organic life tree

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...