"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Суров мед – история и ползи за здравето


Последно обновяване на информацията: 26.10.2015 г.


Суровият мед е една от най-старите известни храни в света. Използван е от дълбока древност от различни култури и националности и дори често се споменава за него в Библията и други исторически съчинения. Заемал е важнa роли в кулинарни, медицински и религиозни традиции. Кой е можел да си представи, че невероятната малка медоносна пчела може да произведе толкова удивително вещество, което да се използва и до днешни дни за широк спектър от приложения.

Суров е медът, който е непреработен, нефилтриран, непастьоризиран и неподправен, гаранция, че той е запазил богатството от прашец, ензими, витамини и минерали.

Интересни исторически факти
1. Практиката на пчеларството датира от поне 700 г. пр.н.е.
2. В продължение на векове медът се смята за свещен, заради лечебните си свойства, както и факта, че се счита за рядкост.
3. Медът е консумиран най-вече от по-заможните поради високата си цена.
4. Медът често се използва при религиозни церемонии, за да се отдаде почит на боговете.
5. Използва се редовно по време на процеса на балсамиране.
6. Медът е познат за лекарствени и козметични цели, още от дълбока древност.
7. Медът е считан за престижен подсладител до откриването на култури като цвеклото и захарната тръстика.
8. Алкохолната напитки медовина или медено вино се смята за най-старата ферментирала напитка в света.
9. Според Новата международна версия на Библията, медът се споменава 61 пъти.
10. Медът е бил открит в древните писания на различни култури, включително шумерската и вавилонската, древни египетски и индийски писания.
11. В римската митология Купидон натопявал стрелата си в мед преди изстрелването й към нищо неподозиращите любовни жертви.
12. Медът е толкова ценен, че често се използва като форма на валута през древността.
13. Когато испанските завоеватели отиват в Северна и Южна Америка, те открили домашни пчели в Мексико и Централна Америка.
14. Известният шотландски ликьор Drambuie, се прави с мед.

Какво прави меда толкова специален
Знаете ли че през целия си живот, една пчела работничка произвежда само една дванадесета част от чаена лъжичка мед. За направата на половин кг мед, пчелите трябва да посетят средно около 2 милиона цветя, разстоянието в полет е еквивалентно на три пъти обиколката на земното кълбо.

Медът е чудесен източник на витамини от B групата, включително ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин и тиамин. Суровият мед съдържа витамини A, C, D, E и K, минерали калций, мед, желязо, калий, магнезий, цинк и фосфор. Той е чудесен източник на бърза енергия. Съдържа и ензими, които са в помощ на храносмилането (като амилаза).

А ето и няколко здравословни характеристики на меда, познати от векове:
1. Облекчение за сутрешното гадене. Някои бременни жени казват, че лъжица мед помага за облекчаване или отстраняване на симптомите на сутрешното гадене.
2. Успокояване на възпалено гърло.
3. Ускорява заздравяването на порязвания и ожулвания, както и диабетични язви.
4. Помага за предотвратяване на инфекции при рани.
5. Като консервант поради неговите антимикробни свойства.
6. За облекчение на сезонна алергия, ако консумирате местен суров мед.
7. Помага в борбата със свободните радикали, поради високите нива на антиоксиданти.
8. Има успокояващо за кожата действие и често се използва в козметични продукти.
9. Доказано е, че подпомага лечението на херпес.
10. Може да подпомогне борбата срещу кариесите.

Много от вас вероятно са чували, че нашите пчели са в сериозна опасност. В момента сме изправени пред потенциален Синдром на разрушената пчелна колония. Някои хора не осъзнават колко катастрофално ще бъде това за отглеждането на растителните култури, които консумираме. Пчелите са един от основните опрашители. Смята се, че за всяка една от всеки три хапки, които консумираме, трябва да благодарим на пчела, пеперуда, прилеп, птица или друг опрашител. Една от причините за повишената опасност за пчелите са високите нива пестициди и засилената употреба на химикали.

Защо да предпочетем суровия мед
Ние горещо ви препоръчваме консумацията на местни видове мед, защото освен че стимулирате чистото производство в родната икономика, по този начин имате достъп до видове цветен прашец, който е характерен за вашия район, което е чудесно условие и помощ в борбата с алергиите. Знаете ли, че медът не се разваля и учени археолози са открили от апетитния еликсир в стари египетски гробници, във все още годно за консумация състояние.

Запознайте се с нашето здравословно 7-членно семейство от 100% Био сертифициран пчелен мед. Двата най-нови аромата са манов и магарешки бодил - от защитени планински национални резервати и качество без аналог. Останалите са с нова визия, все така наситен вкус и аромат и букет от здравословни характеристки. Изберете от вкусовете кориандър, липа, акация, билки и слънчоглед. Всеки вид е с препоръчителен оздравителен ефект върху дадена система или орган в човешкото тяло (научете повече ТУК), така че подберете правилния за вас и се насладете.

Използвана литература:
Delicious obsessions

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...