"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Житен режим 2018 година

Автор: Братството
Последно обновяване на информацията: 01.02.2018 г.


“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” Петър Дънов

Ще се опитаме да дадем отговор на най-често задаваните въпроси, касаещи Житния режим и да изложим основите за тези, които са решили да предприемат тази стъпка за първи път. Обърнахме се за точна и актуална информация към сайта на Братството. Нашият основен и най-важен съвет е да правите всичко с много любов. Мислете за синхрона, който трябва да постигнете с възстановителните сили на Божествената природа, за да почерпите от нейните сили.

Данни за хранене с жито има от преди повече от 80 г. (в беседите и лекциите), но първите сведения за Житен режим са едва от 1953 г., в които личната готвачка на Учителя предава на Братството как се прави Житния режим. Според нея тя и Учителят са го правили тайно от останалите в Братството.

Целта на режима е духовното пречистване, с три основни части - подготовка, същинска част и захранване, всяка с продължителност десет дни.

За десетдневния Житен режим са ви необходими: 1 кг жито за покълване (Има три основни вида: жито за покълване, лимец и грухано жито), 90 ореха (360 орехови ядки или резерв от поне 30 ореха (общо 120)), 30 ябълки, 1 кг пчелен мед и около 20 литра изворна или минерална вода. Температурата на водата трябва да е близка до телесната. Може да пием чай, но билките трябва да са успокояващи (при ниско кръвно налягане - една чаша зелен чай или кафе, след като сме хапнали житото). При здравословни проблеми можем да прибавим към водата лимон или мед, като пием тази смес малко след като станем, за изчистване. Лимонът е един за ден и не се яде, а се цеди сокът му, за да се поддържа алкално-киселинния баланс на организма. Не трябва да пием алкохол (бира, вино, ракия и други).

Подготовката за Житния режим започва десет дни преди същинската част на режима (обявената дата за начало - 2 февруари 2018).

Ако искате да се отървете от нещо, режимът се прави след Пълнолуние (обикновено започва от сряда, но в случаите, когато Пълнолунието е във вторник, сряда или четвъртък, може и от понеделник), а ако искате да придобиете нещо - след Новолуние. Ако преследвате физическа цел (прочистване, отслабване), режимът започва в сряда или по-рядко в понеделник. Срядата има връзка със сътворението на Природата, а петък - със сътворението на човека.

Подготовка
През този 10-дневен период трябва да промените вида на храната си. Ако ядете месо, трябва да се откажете от него за тези дни и до края на режима. До началото на петия ден от подготовката трябва да сте престанали да ядете и млечни храни. През останалите пет дни до началото на режима можете да се храните със супи, салати, плодове и повече ядки (мазнините трябва да са до една четвърт от храната). Последният ден, в деня преди режима, си хапнете възможно най-приятно, най-леко и полезно (плодове, зеленчуци, ядки, картофи,...). В дните на подготовката може да консумирате следното: 10 ден (зрял фасул), 9 ден (зеле), 8 ден (нахут, небелена леща), 7 ден (зелен фасул), 6 ден (грах), 5 ден (белена леща), 4 ден (елда), 3 ден (просо, булгур), 2 ден (ориз), 1 ден (картоф).

Алкално-киселинният баланс е от основно значение за безпроблемното протичане на Житния режим.

Същинска част на режима
Какви продукти са ви необходими за всеки ден от режима? 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), 3 ябълки (за сърцето), 9 ореха (за мозъка), 3 лъжици пчелен мед (50 гр.-100 гр.), по 30 мл на килограм тегло изворна или минерална вода.

Как протича един ден от същинската част на режима? Около 36 часа преди началото на режима (може и 48, зависи от условията) се приготвят 100 гр. жито за покълване в глинен или дървен съд (10 лъжици без връх, от 8 до 12 грама), като се заливат с вода (около 22 градуса), за да се покрие зърното. Покриваме купичката и сменяме водата през 8 или 12 часа. Житото е готово за ядене, когато е в началото на покълването /1-2 мм/. Идеалната температура на стаята трябва да бъде 22 градуса или поне между 18-27 градуса. През зимата за подготовка на зърното са необходими поне 36 часа, ако е по-студено в стаята - дори 48. През есента може и 24 часа.

Ето и как следват режима последователите на Дънов. В 6 часа се изпива една чаша топла вода с няколко капки сок от лимон (затоплена до три последователни „бълбукания“ и после оставена да изстине до телесна температура). В 8 часа може да се изпие още една чаша вода с лимонов сок. В 8.30 е закуска с една ябълка, в 9 часа - с 30 грама жито, а в 9.30 часа - с 3 ореха. В 10 и 12 часа отново се пие топла вода. Около 13 е обядът с ябълка, в 13.30 - с около 30 грама жито, а в 14 - с 3 ореха. В 15 часа отново идва ред на топла вода. В 18 часа е вечерята с една ябълка. Накисваме и житото за по-следващия ден в хладка вода (22 градуса). В 18.30 часа се консумира останалото жито, а в 19 часа - три ореха. Около 20 часа пием топла вода.

Ако имате повече време, можете да разделите храните. Например в 12 часа да ядете ябълката, в 12.30ч. орехите, а в 13ч. - житото. По този начин намалявате лекото "вкисване" на житото в стомаха си. Макар, че ябълката може малко да повиши глада ви. Опитайте се да не смесвате вода и храна. Пийте течности поне един час преди или след хранене. Не прекалявайте с меда (по лъжичка на хранене). Ако често страдате от запек, внимавайте с орехите.

Този и останалите дни могат да бъдат обвързани и с "обливането" с цветове. За понеделник - зелен, вторник - червен, сряда - жълт, четвъртък - син, петък - розов, събота - виолетов, а за неделя - аметист или портокалов. В понеделник можете да си мислите за обновяване клетките на сърцето; във вторник - на половата ви система; в сряда - на слънчевия сплит и дробовете; в четвъртък - на гърлото; в петък - на очите и ушите; в събота - на мозъка и в неделя - на храносмилателна система.

Режим за придобиване
Когато правите Житен режим за придобиване, трябва да определите своята основна цел и да започнете в точния ден.

1. Понеделник - за постигане на мекота, чувственост, проницателност и интуиция;

2. Вторник - за създаване на твърдост и борбен дух;

3. Сряда - за бизнес, търговия, пресметливост, аналитичност;

4. Четвъртък - за реализиране на научни цели, образование;

5. Петък - за по-интимни цели;

6. Събота - за мъдрост, търпение, проникване в дълбочина на сериозни проблеми;

7. Неделя - за изкуство, спорт, приятелство, романтика, пътуване.

Захранване
Първи ден започвате от картофите, които допълвате с зеленчуци, накиснати ядки, плодове. Класическата ангелска супа е само от цели картофи, но може да се добави малко лимон, морков, лук. Не е за предпочитане още първия ден да се прибави черен пипер. Първата голяма опасност е да не се нахвърлите на голямо количество храна. Дори и на салати, и на плодове. Затова яжте по-малко, но повече на брой пъти. Чудесна добавка към салатите могат да бъдат белени слънчогледови семки. Можете да ядете и кълнове. Не е проблем и ако продължите да си хапвате покълнало жито, орехи, ябълки и мед.

Ето някои насоки за първия ден от захранването: количество калории - около 1200-1400, количество храна - около една трета от нормалната за нас - плодове, супи, зеленчуци, ядки (орехи, семки, лешници), съчетани съобразно с алкално-киселинния ни баланс. Мазнините са една четвърт от цялата храна. Ползваме само зелени подправки. Не ядем хляб, въздържаме се от мазнини за салатите (дори от зехтин). Може да ползваме много малко сол, ако не можем без нея и сок от лимон. По възможност се храним повече от 3 пъти.

През втория ден продължавайте да се храните с варена или приготвена на пара зеленчукова храна. Хапвайте и плодове, салати, зеленчуци /сурови, най-вече морков/, ядки /една четвърт от храната ви/. Избягвайте зелето. Не включвайте „класически“ подправки с изключение на малко сол и зехтин или няколко капки лимон. Не яжте хляб. Не яжте и сурови люти зеленчуци /ряпа, чесън, лук.../.

Количеството храна през третия ден трябва да е две трети от обичайното за вас /относителен критерий за тези, които са си хапвали повече преди режима/. Калориите за жените-1550-1600 ckal, a за мъжете-2150-2200 ckal. Продължавате да ядете зеленчуците, плодовете, ядки. Можете да включите в храната си ориз, грах. Вече можете да ползвате и малко зехтин, сол. Варите, но не печете и не пържите храните. Не ядете хляб, месо, захарни изделия, млечни храни, гъби, боб. Можете и да си хапвате до 50 гр. пчелен мед.

Количеството храна през четвъртия ден от захранването трябва да е три четвърти от обичайното за вас. Калориите за жените - 1600-1650 ckal, а за мъжете -2200-2250 ckal. Продължавате да ядете зеленчуци, плодове, ядки. Можете да увеличите количеството сол и зехтин. Продължавате да варите храните. Ако ви е домъчняло за млякото, можете да хапнете няколко лъжици. Не е проблем и ако хапнете малко хляб (до една филийка).

През петия ден вече можете да ядете нормалното за вас количество храна. Калориите за жените - 1650-1700 ckal, a за мъжете - 2200-2250 ckal. Продължавате да ядете зеленчуци, плодове, ядки /вече може и по-твърди/. Последен ден, в който можете само да варите храната. Можете да хапнете до около 200 гр. кисело мляко и една филия хляб.

През шестия ден можете да хапнете и малко печено. Но то не трябва да бъде повече от една трета от цялата ви храна. Калориите за жените са около 1750 ckal, a за мъжете - около 2300 ckal. Продължавате със салатите, плодовете, ядките. Можете да си приготвите ориз с грах, царевица. Ако ви се яде малко ряпа, хапнете си спокойно /но да не е много люта/. Можете да ползвате и малко чесън и черен пипер. Вече можете да хапнете и малко кашкавал, сирене и маслини /до 100 гр/. Ако ви се яде хляб - до две филии.

През седмия ден от захранването може половината ви храна да е печена. Вече можете да си хапнете малко зеле и боб. Филиите хляб - най-много три. Добре е да продължите да ядете повече плодове, зеленчуци и ядки. Не яжте сладко, гъби и месо /които не са вегетарианци/. Кашкавал, сирене, маслини - до 150 гр. /не много солени/. Кисело мляко - в нормалното за вас количество. Калориите за жените трябва да бъдат 1800 ckal, а за мъжете-около 2400 ckal.

През осмия ден от захранването съотношението варено - печено може да бъде вече една трета към две трети. Продължавате да се храните, както през седмия ден. Можете да си хапвате нормалното количество боб и зеле. Ако много ви се е прияла баничка, хапнете, но малко /до 100 гр./. Не забравяйте, че количеството на плодовете, зеленчуците и ядките трябва да е поне половината. Калориите за жените трябва да са 1900 ckal, a за мъжете - 2500 ckal.

През деветия ден от захранването съотношението варено-печено /за половината от храната ви/, може да бъде една четвърт към три четвърти. Продължавате да се храните, както през осмия ден. Количеството на тестените изделия може да бъде до 200 гр. Не ядете гъби, месо и сладкарски изделия. Калориите за жените са 1950 ckal, a за мъжете - 2600 ckal.

През десетия ден от захранването почти сте се доближили до нормалното си хранене. Половината храна можете да я печете или варите. Другата половина са зеленчуци, плодове, ядки. Остава малко ограничение за тестените храни /до 300 гр./. Продължавате да не ядете месо, гъби и захарни изделия. Калориите за жените са 2000 ckal, а за мъжете - 2700 ckal.

Всеки ден от захранването трябва да пиете достатъчно вода (около 2 литра).

След края на режима може да съберете семките от ябълките и да ги заровите на място, където могат да поникнат и растат ябълкови дървета. Черупките от орехите и обелките от ябълките (ако има такива) също заравяме на чисто място, сред природата. Така благодарим на плодовете и им даваме последна възможност да служат (чрез гниенето и торенето) на природата.

Препоръчани продукти:

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...